Tuesday, 28 July 2015

Bagaimana Menurunkan Tekanan Darah Secara Natural?

Tekanan darah tinggi atau dalam istilah perubatan dikenali hypertension adalah salah satu penyakit yang paling berisiko membawa kepada kematian selain daripada penyakit jantung. Di Malaysia, hampir 1/3 daripada penduduk Malaysia mengidap penyakit ini berdasarkan daripada statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Dalam hal ini, penjagaan tekanan darah adalah satu perkara yang penting untuk kesihatan kita.

Cara Menurunkan Tekanan Darah Secara Natural


Di sini dicadangkan 3 cara menurunkan tekanan darah secara natural.

1. Diet

Diet merupakan salah satu faktor penting dalam mengawal paras tekanan darah kita. Berikut perkara yang perlu kita beri perhatian :-
 • Gula. Peningkatan penggunaan makanan bergula seperti minuman soda atau pun kuih yang manis berkait rapat dengan tekanan darah tinggi; mengurangkan penggunaan gula terbukti menurunkan tekanan darah. (Fakta Mengenai Gula
 • Potassium. Pengambilan makanan yang tinggi kalium berkait rapat dalam menurunkan tekanan darah. Kalium/potassium adalah mineral yang sangat penting untuk tubuh badan manusia. Kalium juga sangat penting untuk fungsi jantung, menjaga fungsi otot dan pencernaan yang normal. Antara makanan yang mengandungi kalium adalah daging, beberapa jenis ikan seperti salmon dan kod, buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, buah kurma, susu dan semua produk tenusu. 
 • EPA dan DHA. Kajian menunjukkan DHA khususnya, amat berkesan untuk mengurangkan tekanan darah. Antara makanan yang mengandungi EPA dan DHA adalah telur, badam, ikan salmon, ikan tuna, minyak ikan omega, bayam, bunga kobis dan sebagainya. 
 • Magnesium. Pengambilan makanan yang tinggi magnesium membantu mengurangkan tekanan darah walaupun mungkin kesannya tidak kuat seperti potassium/kalium. Kekacang, sayur-sayuran seperti bayam, ikan, coklat, susu, labu adalah sumber makanan yang mengandungi magnesium. 

 

2. Gaya Hidup

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil dari segi gaya hidup untuk menurunkan tekanan darah. Ini termasuk :-
 • Mengurangkan berat badan. Lemak badan yang berlebihan boleh meningkatkan tekanan darah. Pengurangan berat badan boleh mengurangkan tekanan darah. 
 • Senaman. Senaman seperti berjalan kaki sekerap yang mungkin boleh mengurangkan tekanan darah.
 • Masa tidur yang cukup. Tempoh tidur yang tidak cukup berisiko mendapat tekanan darah tinggi. 
 • Cahaya matahari. Pendedahan kepada cahaya ultraungu melalui cahaya matahari akan meningkatkan pengeluaran bahan kimia dalam badan kita dipanggil nitrik oksida. Nitrik oksida membantu merehatkan saluran darah dan seterusnya mengurangkan tekanan darah. 
 • Senaman pernafasan. Senaman pernafasan banyak terdapat dalam amalan tradisional seperti yoga, qi gong, tai chi dan sebagainya. Walaupun tempoh pernafasan secara dalaman yang singkat mengurangkan tekanan rendah secara sederhana, namun praktikal yang kerap boleh membawa kepada pengurangan tekanan darah untuk tempoh jangka panjang.

 

3. Supplemen

Terdapat beberapa makanan tambahan atau supplemen sangat berkesan dalam menurunkan tekanan darah. Berikut adalah senarai supplemen yang boleh diambil kira :-
 • CoQ10. Coenzyme Q10 (CoQ10) merupakan antioksidan yang memainkan peranan penting dalam melindungi jantung. Tahap CoQ10 akan menurun selaras dengan umur dan tahap yang lebih rendah kepada pesakit yang mengidap penyakit seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan diabetes (kencing manis). CoQ10 boleh mengurangkan tekanan darah. Supplemen ini boleh didapati pada CoQHealth Plus Shaklee yang mengandungi CoQ10, Vitamin E dan Ekstrak Green Tea dan semuanya sumber semulajadi dalam bentuk gel lembut. 
 • Bawang Putih. Ujian klinikal menunjukkan bahawa makanan tambahan bawang putih bertindak memberi kesan ke atas tekanan darah bagi mereka yang mempunyai tekanan darah yang tinggi. Walau bagaimanapun, tidak ramai yang boleh makan bawang putih secara mentah. Namun, dengan adanya Garlic Shaklee memudahkan menikmati kelebihan bawang putih ini. Secara klinikal, ia diproses tanpa haba untuk mengekalkan bahan dalam bawang putih iaitu Allicin aktif. Ia juga tidak disembur dengan bahan perosak dan dipilih dari jenis yang berkualiti. Bawang putih yang dipilih ditanam secara organik di California, USA. 
 • Magnesium. Magnesium yang diambil dalam bentuk supplemen boleh mengurangkan tekanan darah. Saya mencadangkan Ostematrix Shaklee yang mengandungi kalsium dan magnesium. Selain mengurangkan tekanan darah, khasiatnya untuk menguatkan gigi dan tulang. 
 • Vitamin C. Vitamin C terbukti secara klinikal mengurangkan tekanan darah dan meningkatkan kesihatan arteri. Sustained Release Vita-C Shaklee mengandungi mengandungi 120 mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Tubuh badan manusia sememangnya tidak dapat menghasilkan Vitamin C, maka kita perlu mengamalkan sumber pemakanan vitamin C untuk tubuh kita. 
 • Omega Guard Shaklee Shaklee. Berperanan dalam merendahkan paras kolestrol tidak baik dan meningkatkan fungsi jantung. 


Sekiranya berminat untuk mendapatkan produk yang dinyatakan di atas, sila hubungi saya untuk maklumat lanjut dan konsultasi percuma atau klik di bawah untuk terus membuat pembelian set ini.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=381376c0b4781c5f03024f6f49d4e10a


Hayani Nor (ID 1122498) | SMS/Whatsapp 017-9421767 | Fanpage Natural Nutrisi | Email syahayanis@gmail.com|
Saya adalah pengedar sah Shaklee anda di untuk penghantaran serata Malaysia. COD adalah di kawasan Kubang Kerian, Kota Bharu, Bachok, Kuala Krai & Jerteh (Terengganu).

No comments:

Post a Comment